شاید بیشتر توجهات مدیران ارشد به سمت ساخت خطوط جدید معطوف باشد، زیرا در این صورت میتوانند کارنامهی خود را غنا بخشند. حتی اگر در واقع نگهداری از زیربنای ریلی امری حیاتی محسوب شود، نظر افکار عمومی به گونهای دیگر رقم می خورد. مثلاً مدیری که خطوط ریلی را در سطح بسیار مناسبی نگهداشته و در عوض مقدار کمی خط جدید ساخته باشد، شاید کمتر کسی تحسین کند. در کشورهای پیشرفته، نگهداشت استانداردهای کیفی زیربنا از اولویت اول برخوردار است. هرگز محدودیت بودجه نمی بایستی به کیفیت نگهداری زیربنا لطمهای وارد آورد. اما همانطور که خواهیم دید در زیربخش ریلی ایران، اولویت بالا به ساخت خطوط جدید داده میشود و اگر بودجهای باقی بماند، بخشی از آن را نصیب نگهداری خطوط مینمایند.
در شیوههای مختلف حملونقل دو نوع عمر مفید و بهینه وجود دارد. عمر زیرساخت به عوامل گوناگون از جمله سطح بهرهبرداری و سطح کیفی خدمات وابسته است. در نمودار زیر اهمیت نگهداری زیرساخت و ناوگان در شیوههای مختلف حملونقل نشان داده شده است. میانگین عمر زیرساخت ریلی از میانگین عمر زیرساخت بندری کمتر است. ولی با نگهداری صحیح و به موقع میتوان عمر بهینه را تا سه برابر افزایش داد. هیچ یک از شیوههای حملونقل چنین ظرفیت بزرگی را ندارند.
اما از جنبهای دیگر، نسبت هزینههای سرمایهای زیرساخت ریلی به درآمد، از مقدار همین نسبت در بخشهای مختلف اقتصادی بیشتر است. در نمودار زیر مقدار این نسبت در بین بخشهای اقتصادی آمریکا مقایسه شده است. خاطر نشان میسازد که برخلاف اغلب راه آهنهای دنیا، حمل ریلی در آمریکا از هیچ گونه یارانهی دولتی برخوردار نیست. در حالیکه سایر بخشهای اقتصادی کمابیش از این کمکها سود میبرند. ضمن اینکه تجهیزات حمل و نقلی از این منظر دارای امتیاز بزرگی است و پس از صنایع غذایی قرار دارد. از طرف دیگر بخش بزرگی از محصولات سایر بخشهای اقتصادی توسط راهآهن جابجا میشوند.
در هر حال طبق یک تعریف متداول، نگهداری خطوط موجود راهآهن ایران در سه سطح انجام میپذیرد:
1. تعمیرات جاری
2. بهسازی خط
3. بازسازی خط
در طی انتشار سلسه مقالات به بررسی تخصصی این سه سطح خواهیم پرداخت.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگو شرکت کنید؟نظری بدهید!