نتیجه مطالعات برنامه ریزی امور زیر بنایی
مقالات ریلیدر سلسله مطالب منتشر شده در وبسایت، به طور مجمل در رابطهی با زیربناهای ریلی بحث گردیده است. طبق اسناد بالادستی و قوانین مربوطه، امور توسعه، تجهیز و نگهداری زیربناهای ریلی از امور حاکمیتی است و مطالعات انجام شده نشان میدهد که در این رابطه قصور سنگین مسئولین ذیربط در انجام بهینهی تکالیف خود به شدت مشهود است. ضمن اینکه به جرأت میتوان گفت که دو سوم از مشکلات موجود ترابری راهآهن، ناشی از نابسامانیهای نهفته در زیربنای ریلی است. بررسی مطالب عنوان شده در کتاب اول به نتایج خلاصه شدهی زیر منجر گردیده است:
1. دوخطهکردن خطوط مرکزی شبکهی ریلی باید در اولویت اول سرمایهگذاری قرار گیرد. این کار موجب میشود که اولاً ظرفیت حمل دالانهای ترانزیتی داخلی به یک نسبت تکمیل شده و رشد کند. ثانیاً با اینکار سرعت حرکت قطارهای باری و مسافری افزایش یابد. در این صورت کمبود ناوگان ( اگر به دلیل کمبود قطعات یدکی نباشد) تا حدود زیادی مرتفع میگردد.
2. تمامی خطوط ریلی (از جمله خطوط جدیدی که دوخطه میشوند) باید به سیستم علائم از نوع CTC مجهز گردند. علاوه بر این تمامی خطوط دوخطهی ریلی در مناطق پرتردد باید تراک بندی شده و به تجهیزات ATC مجهز شوند تا ظرفیت این خطوط به دو برابر افزایش یابد.
3. به امر توسعهی ظرفیت ایستگاهها که سالهاست به حاشیه رانده شده، باید عنایت ویژهای مبذول گردد. زیرا بدون توسعهی آنها، سرمایهگذاریهای انجام شده برای توسعهی ظرفیت خطوط ریلی، تا حدود زیادی بلااستفاده باقی میماند.
4. منابع عمومی لازم برای تعمیرات جاری، بهسازی و باز سازی خطوط ریلی به طوری تأمین شود تا تکالیف انباشتهی ذیربط هرچه زودتر بر طرف گردد. ضمن اینکه ضرورت تام دارد که راهآهن از امر تصدیگری تعمیرات خطوط کاملاً کنار رود و با اجازه دادن به امر برونسپاری کامل، راه برای سرمایهگذاریهای بخشخصوصی بگشاید.
5. در حال حاضر کل منابع عمومی زیر بخش ریلی از طرف سازمان برنامه و بودجه در اختیار وزارتخانهی متبوع قرار میگیرد تا با توجه به اولویتهای اجرایی- سیاسی، برای امور ذکر شدهی بالا ( از جمله دوخطه کردن، تراک بندی و تعمیرات خطوط) شبکهی ریلی موجود، بودجه به صورت قطره چگانی واگذار شود. چنین روندی که بیش از سه برنامهی پنجساله ادامه داشته و راهآهن را تقریباً زمین گیر کرده است، باید به طور کامل متوقف شود.
6. اگر به هر طریق ممکن از اجرای بخش بزرگی از پروژههای کم بازده و بی فایده جلوگیری به عمل آورده شود و تأمین اعتبارات برای شبکهی ریلی موجود به میزان قابل توجهی زیاد گردد، میتوان با بکارگیری پیمانکاران متعدد و ایجاد کارگاههای مختلف در طول مسیرها، کل نیازهای انباشتهی شبکهی موجود را ظرف مدت 3 تا 5 سال (بسته به میزان بودجهی تخصیص یافته) برآورده نمود و ظرفیت حمل ریلی را بین 2 تا 3 برابر فعلی افزایش بخشید. اینکار ضمن ازدیاد بهرهوری ناوگان، موجب ارتقاء سطح درآمدهای راهآهن و شرکتهای حملونقل ریلی به همان نسبت میگردد.
حال با فرض اینکه پس از برنامهی پنجسالهی فعلی، به انجام امور مهم فوق همت گمارده شود و انشاا… مشکلات زیربنایی ریلی تا حدودی رفع میگردد، در ادامه مطابی که در وبسایت منتشر خواهد شد به بررسی مسائل و معضلات ترابری ریلی پرداخته میشود.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگو شرکت کنید؟نظری بدهید!